ACARIENII şi COMBATEREA lor necesită metode eficiente, pentru a proteja plantele și culturile de daunele pe care le cauzează.
Păianjenul roșu comun
Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) este o specie polifagă, care atacă tomatele, vinetele, castraveții, vița-de-vie, porumbul, soia, pomii fructiferi și plantele ornamentale. Frunzele atacate de păianjenul roșu comun devin cenușii-albicioase și se curbează. Dăunătorul iernează ca adult pe plante și resturi vegetale.
Păianjenul lat
Păianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus) atacă un număr mare de specii legumicole, în special în sere și solarii. Se observă pe fața inferioară a frunzelor, pe bobocii florali și pe fructe. Organele atacate ale plantei se depigmentează, iar fructele lor rămân mici, lipsite de valoare comercială.
Păianjenul roșu al pomilor
Păianjenul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) atacă diverse specii pomicole și viță de vie. Iernează ca ou pe scoarța pomilor. Dăunătorul înțeapă frunzele și suge seva, lucru care afectează hrănirea normală a fructelor. Efectul atacului este că frunzele cad, iar fructele rămân anemice.
Acarienii eriofizi ai viței de vie
Acarienii eriofizi (Eriophyes vitis, Calepitrimerus vitis) ai viței de vie înțeapă plantele, lucru care determină deformarea organelor verzi și uscarea lor, în final. Din cauza atacului acestor acarieni, producțiile sunt afectate drastic, iar butucii sunt expuși riscului de a îngheța pe timpul iernii. În cazul unor atacuri puternice, combaterea este extrem de anevoioasă și este limitată la menținerea pragului economic de daune.
Semnele infestării cu acarieni
Acarienii sunt activi doar în perioada verii, iar în restul anului hibernează în pământ. Își depun ouăle în pământ, iar acestea pot rezista acolo până la 5 ani, așteptând condițiile propice pentru a ecloza. Pe timpul verii, însă, populațiile de acarieni se înmulțesc extrem de repete, întrucât un singur exemplar are nevoie de doar 15 zile pentru a ajunge la stadiul de adult. Iar odată ieșiți din hibernare, acarienii atacă plantele din imediata apropiere a lor, putând însă migra și spre alte zone, dacă sunt purtați de rafale de vânt. Începând cu acest moment, acarienii pot apărea oriunde și pot infesta orice plante.
Principalele semne ale infestării cu acarieni:
– apariția unor pete galbene, uneori și a unor găuri, pe suprafața frunzelor
– apariția unor mici bulgări albi de pânză de păianjen la baza tulpinii și a frunzelor
– frunzele atacate se usucă și cad, iar cele tinere se răsucesc pe margine
– plantele stagnează în creștere
Cum depistăm existența acarienilor pe plante?
Acarienii sunt extrem de mici, fapt ce face aproape imposibilă detectarea lor cu ochiul liber. Totuși, există metode prin care îi poți descoperi înainte de a fi prea târziu, astfel încât să poți utiliza din timp tratamentele corespunzătoare cu acaricide. O astfel de metodă este folosirea unei lupe pentru a analiza suprafața plantei. O altă metodă, mai simplă, este amplasarea unui ecran de telefon sub planta pe care vrei să o verifici, urmată de scuturarea ușoară a plantei. Dacă există acarieni pe plantă, acestea vor cădea pe ecranul telefonului, unde vor fi mai ușor de observat.
PRODUSE recomandate pentru COMBATEREA acarienilor:



Atac de păianjen la viţa-de-vie

Păianjen la căpşuni

Păianjen la tomate
Combatarea acarienilor este crucială pentru sănătatea plantelor. Prin metode eficiente, grădinile rămân protejate, asigurând o recoltă prosperă și sănătoasă.
Doresti asistenta in a te ajuta cu alegerea ta? Contacteaza un consultant Dasola.ro sau lasa-ne un mesaj pe Facebook!