Acasă Blogul Grădinarului Basicarea și Deformarea frunzelor de Piersic
Basicarea și Deformarea frunzelor de Piersic

Basicarea și Deformarea frunzelor de Piersic

de Dasola

Basicarea și Deformarea frunzelor de Piersic – Tratamente și Recomandări

Piersicul (Prunus persica), originar din China, este un pom fructifer apreciat pentru fructele sale delicioase și bogate în nutrienți. O amenințare semnificativă pentru cultura de piersic o reprezintă boala cunoscută sub numele de basicarea și deformarea frunzelor (Taphrina deformans).

Patogenul (Taphrina deformans), ce se manifestă în primăvară, reprezintă o amenințare mare pentru piersic. Acesta afectează nu doar frunzele, ci și lăstarii și, în cazuri mai rare, chiar și fructele. Pe lângă piersic, Taphrina deformans atacă și nectarinul (atacul fiind mult mai agresiv în cazul acestuia, comparativ cu piersicul), caisul și migdalul.

Care sunt simptomele acestei boli?

În etapele incipiente ale atacului, imediat după apariție, frunzele prezintă deformări. Acestea dezvoltă porțiuni lățite, gofrate, basicate, îngroșate și casante, culminând cu o decolorare ulterioară în nuanțe de galben sau roșiatic (în special la soiurile cu pulpă fructului roșie pe lângă sâmbure).

Suprafața țesuturilor afectate este acoperită de o pulbere fină și argintie, care reprezintă ascele cu ascospori. Frunzele afectate devin mai susceptibile la făinare și la atacurile de afide. Consecințele sunt evidente prin brunificarea, răsucirea și căderea acestora la începutul lunii iunie, marcând o defoliere semnificativă a pomilor.

Atacul are un impact drastic asupra dezvoltării pomilor, privați de procesul vital de fotosinteză, iar creșterea fructelor și a lăstarilor încetează. În urma unui atac sever, pomii suferă o debilitare progresivă, iar într-un interval de câțiva ani, aceasta poate conduce la o stare de slăbiciune pronunțată. Cu toate acestea, pomii defoliați pot forma frunze noi care, în mod remarcabil, nu mai sunt vulnerabile la atacurile ciupercii Taphrina deformans. Lăstarii devin scurți, îngroșați, cu o nuanță galbuie, prezentând un aspect ierbaceu și frunze atacate. În cazuri extreme, lăstarii pot ajunge să fie total defrunziți în partea afectată, accentuând impactul devastator al acestei ciuperci asupra plantelor afectate. Este important să se adopte măsuri eficiente de gestionare pentru a contracara extinderea și impactul acestei ciuperci și pentru a asigura sănătatea continuă a pomilor și a recoltei.

Fructele prezintă grupuri de basicute inițial verzi-gălbui, care ulterior devin brune. Pe măsură ce fructul se dezvoltă, țesuturile afectate se întăresc și se crăpă. Fructele rămân mici, având o pulpă slab dezvoltată, lipsită de zahăr și aromă, fade. Ca rezultat al atacului, fructele și mugurii florali pot cădea, ceea ce poate fi dificil de observat.

Este important să se adopte măsuri eficiente de gestionare pentru a contracara extinderea și impactul acestei ciuperci și pentru a asigura sănătatea continuă a pomilor și a recoltei.

Cum se transmite basicarea și deformarea frunzelor de piersic?

Transmiterea și răspândirea ciupercii Taphrina deformans sunt procese complexe, strâns legate de capacitatea acesteia de a supraviețui în diverse stadii ale ciclului său de viață.

Ciuperca poate să reziste peste iarnă în două forme distincte: sub formă de miceliu, localizat în lăstarii deja infectați și sub formă de ascospori, care se găsesc între solzii mugurilor, în scoarța ramurilor sau chiar pe sol. Supraviețuirea ascosporilor este stimulată de iernile blânde și umede, oferindu-le condiții propice pentru a rezista și a aștepta momentul potrivit pentru a declanșa noi infecții.

Factorii de risc care contribuie la transmiterea și răspândirea acestei ciuperci sunt strâns legați de condițiile meteorologice. În special, vremea rece și umedă reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bolii.

Procesul de infecție are loc în momentul deschiderii mugurilor, iar condițiile optime pentru aceasta sunt temperaturi medii zilnice peste 8°C, cu temperatura optimă situată în jurul valorii de 15°C. Precipitațiile care depășesc 10 mm într-un interval de 24 de ore, asociate cu vremea închisă și prezența țesuturilor tinere ale plantei, favorizează semnificativ procesul de infecție.

Prin urmare, înțelegerea acestor factori de risc și a modului în care ciuperca interacționează cu mediul și plantele gazdă este esențială pentru dezvoltarea unor strategii eficiente de gestionare și prevenire a răspândirii bolii în cadrul culturilor de piersic și al altor plante afectate (nectarinul).

Cum Putem Proteja Piersicul și Nectarinul Împotriva Acestei Boli?

Pentru a proteja cultura de piersic și nectarin de atacul acestei boli, se recomandă întreprinderea unor măsuri precum:

  1. Cultivarea pomilor fructiferi rezistenți;
  2. Tăierea și arderea lăstarilor atacați. În vederea controlului eficient al bolii, se recomandă tăierea și arderea lăstarilor afectați. Această acțiune nu doar elimină sursa imediată a ciupercii, dar și reduce potențialul de diseminare a acesteia în mediu.
  3. Îngroparea frunzelor căzute. O altă practică importantă este îngroparea frunzelor căzute. Această măsură contribuie la limitarea supraviețuirii ciupercii în mediu și previne recurența bolii în sezoanele următoare.
  4. Tratamente chimice. Se recomandă efectuarea tratamentelor preventive, în funcție de fenofaza. Totodată, este important de menționat că după instalarea bolii, controlul nu mai este eficient. Astfel, este indicată efectuarea tratamentelor preventive în următoarele fenofaze:
    • Toamna, după căderea frunzelor (tratamentul din perioada de repaus vegetativ, respectiv ‘’stropirile de iarnă’’) se recomandă utilizarea de produse pe bază de cupru, precum zeama bordeleză, pentru a acționa și asupra ulceratiilor și bacteriozelor.
    • Următoarele tratamente sunt indicate în următoarele fenofaze: dezmugurit, umflarea mugurilor florali, buton roz, la scuturarea petalelor și încă 2-3 tratamente la avertizare. Fungicide recomandate: SYLLIT, SCORE, ZEAMA BORDELEZA, KUPFEROL.

Recomandări Privind Tratamentele

Trebuie evitate tratamentele în perioade reci și umede, cu vânt, deoarece, chiar dacă aceste condiții pot încetini creșterea vegetativă, pot crea și un mediu propice pentru dezvoltarea bolii. Este important să se aplice tratamentele în funcție de fenofaza plantelor pentru a maximiza eficacitatea.

De asemenea, cuprul nu are niciun efect asupra miceliului care a pătruns în frunze.

În concluzie, piersicul poate fi afectat într-o proporție semnificativă de basicarea și deformarea frunzelor (Taphrina deformans), de aceea, pentru a-l proteja cu succes este esențial să se adopte măsuri preventive, cu accent pe tratamentele realizate în funcție de fenofazele specifice. Alegerea soiurilor rezistente, tăierea și arderea lăstarilor afectați. De asemenea, aplicarea tratamentelor chimice în momente cheie ale ciclului de viață al piersicului devin imperative. Aceste practici reprezintă pași esențiali în menținerea sănătății pomilor și asigurarea unei recolte de calitate.

Observații

Este indicat să citiți cu atenție eticheta și să respectați întocmai recomandările producătorului, înainte de a utiliza produsele! Folosirea necorespunzătoare a acestor produse absolvă producătorul și distribuitorul de orice responsabilitate.

Doresti asistenta in a te ajuta cu alegerea ta? Contacteaza un consultant Dasola.ro sau lasa-ne un mesaj pe Facebook! Echipa noastră de experți este întotdeauna aici pentru a vă ajuta.

You may also like

Lasă un comentariu

S.C. DASOLA ONLINE S.R.L.

CUI 48518792 J01/735/20.07.2023
Petrești, Str. Valea Sebeșului, Nr. 8, jud. Alba

contact@dasola.ro
Tel: 0788948560

Protectia Consumatorului

©2023 Dasola – Toate drepturile rezervate.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate și cookie-uri
Deschide Conversația
????Ai nevoie de ajutor ?
Continuă conversația pe WhatsApp
Vorbeşte cu un
consultant aici!